Autor |
Wiadomość |
Jola
Użytkownik
|
# Napisano: 6 Sier 2007 12:18
Odpowiedz
Witam, właśnie wybieram sie na wczasy na Bornholm, na dwa tygodnie.
W tym czasie chcielibyśmy pojechać też do Szwecji i trochę ją pozwiedzać (nawet może 2-3 dni) - mamy i rowery i samochód.
Czy ktoś z Was zrobił sobie taką wycieczkę?
Z tego co wyczytałam w przewodniku jakieś promy płyną do Szwecji.
Gdyby ktoś mógł mi udzielić jakiś info o takiej wycieczce byłabym wdzięczna (ile kosztuje bilet do Szwecji, co warto zobaczyć) itp.
pozdrawiam Jola
|
maga
|
# Napisano: 6 Sier 2007 14:29
Odpowiedz
Ze szczerymi wyrazami zazdrości pozdrawiam i polecam stronkę www.bornholmstrafikken.dk,jest też w wersji anglojęzycznej.
|
Jola
Użytkownik
|
# Napisano: 6 Sier 2007 16:09
Odpowiedz
Dzięki, a do Simrishamn w Szwecji może wiesz jak tam się płynie (...chyba z Allinge).
pzdr Jola
|
Grzech Ciężki
|
# Napisano: 8 Sier 2007 11:23
Odpowiedz
Witaj ! Z Ronne 1godz.15min. i już jesteś w Ystad. A tam już cała Skania przed Tobą. Polecam przedewszystkim Ales Stenar- tzw. kamienną łódź w m. Kaseberga- absolutny hit, jeden z najstarszych zamków w Szwecji- Glimmingehus, ryty naskalne w okolicach Simrishamn -analogia do bornholmskich w Alinge, grobowiec megalityczny w Kivik- robi wrażenie, oraz okolice Trelleborga -Holvikken ze zrekonstruowaną warownią Wikingów.
Zobacz też http://www.forumturystyki.pl/trasy.php?id=51- trasa 10 dotyczy właśnie południowej Skanii.
pozdrawiam Grzech
|
Jola
Użytkownik
|
# Napisano: 10 Sier 2007 19:14
Odpowiedz
Witam, bardzo dziękuję za info - z pewnością ja i moja rodzinka skorzystamy 
Pozdrawiam, Jola
|
Grzech Ciężki
|
# Napisano: 11 Sier 2007 13:10
Odpowiedz
Witaj Jolu ! Cieszę się bardzo, że chcecie odwiedzić Skanię. Tam jest super- cała Skandynawia w pigułce, wszak Skania przez długie wieki była duńska. Zwróćcie uwagę na kościół dojeżdżając do Kasebergi, zabudowany wprawdzie, ale pierwotna postać to wypisz wymaluj kościół rotundowy taki jak na Bornholmie, z wolno stojącą dzwonnicą. Świadczy to o ścisłych związkach tego regionu w minionych wiekach.Taka wyprawa to bardzo fajna alternatywa dla tych, którzy przebywają dłużej na Bornholmie. Mam nadzieję, ze po powrocie podzielisz się z nami wrażeniami - może jakieś fotki ?
dużo wrażeń, pozdrawiam Grzech
|
AdminForum
Administrator
|
# Napisano: 11 Sier 2007 13:19 | Edytowany przez: AdminForum
Odpowiedz
Grzech Ciężki
Jeśli to nie problem to napisz do nas maila - dane w "Kontakt", w stopce. Chodzi o nawiązanie kontakt mailowego.
|
# Napisano: 5 Lip 2011 09:05
Odpowiedz
Napisał(a): Grzech Ciężki Witaj ! Z Ronne 1godz.15min. i już jesteś w Ystad. A tam już cała Skania przed Tobą. Polecam przedewszystkim Ales Stenar- tzw. kamienną łódź w m. Kaseberga- absolutny hit, jeden z najstarszych zamków w Szwecji- Glimmingehus, ryty naskalne w okolicach Simrishamn -analogia do bornholmskich w Alinge, grobowiec megalityczny w Kivik- robi wrażenie, oraz okolice Trelleborga -Holvikken ze zrekonstruowaną warownią Wikingów
Wybieramy się na 1-dniową wycieczkę do Skanii. Bierzemy rowery żeby przez te parę godzin jak najwięcej zobaczyć, głównie to co polecasz. Mam rezerwację na 19.08. mam nadzieję, że pogoda dopisze . Pozdrawiam.
|