Kuchnia na Bornholmie

Kuchnia na Bornholmie

Bornholm to nie tylko wspaniałe krajobrazy, to także, a może przede wszystkim szeroki wachlarz kulinarnych propozycji. Na wyspie produkowana jest zdrowa, ekologiczna żywność. Wyspa jest niemal samowystarczalna jeśli chodzi o produkcję żywności, na Bornholmie działa kilka piekarni, mleczarnia - znana z doskonałego pleśniowego sera Sct. Clemens Danablu, napoje alkoholowe, słodycze.

Ale to co przyciąga wielu smakoszy to ryby, głownie śledź pod wieloma postaciami. I rzeczywiście, nikt nie powinien wyjechać z wyspy bez skosztowania "Słońca nad Gudhjem" (czasem zwane także "Słońce nad Bornholmem"), czyli wspaniały wędzony śledź podany z surowym żółtkiem, posypany szczypiorkiem, z dodatkiem chleba. Najlepiej smak Sol over Gudhjem/Bornholm komponuje się z piwem.

Kuchnia regional

Piwo

Wino

Akvavit

Słodycze

Sery

Olej

Inne